1. Helpcentrum
  2. WhatsApp Business API

WhatsApp Conversatie gebaseerde prijsbepaling.

Meta introduceert een prijsmodel op basis van conversaties voor bedrijven die de WhatsApp Business API gebruiken.

Gratis conversaties
De eerste 1.000 conversaties per maand zijn gratis, zodat je bedrijf kan beginnen met het opzetten van de WhatsApp strategie voordat je voor conversaties moet betalen. Elk WABA krijgt 1.000 gratis conversaties. Gratis conversaties kunnen door bedrijven of gebruikers worden geïnitieerd. (business- of user initiated

Tarieven voor deze conversaties variëren per land en regio op basis van het telefoonnummer van de consument. De eerste 1000 conversaties per maand vanuit WhatsApp zijn gratis. Voor berichten naar een Nederlands nummer gelden de volgende tarieven:

• Consument-geïnitieerde conversatie (gesprek gestart door klant)
    • Tarief: € 0.0738
  • Bedrijfs-geïnitieerd conversatie (gesprek gestart door bedrijf)
    • Tarief: € 0.1230

Hoe werkt het?

WhatsApp Business API-gesprekken vallen in twee categorieën die verschillend geprijsd zijn:

Door de gebruiker geïnitieerd:
  • een gesprek dat wordt geïnitieerd als reactie op een bericht van een gebruiker. Telkens wanneer een bedrijf binnen 24 uur op een gebruiker antwoordt, wordt dat bericht gekoppeld aan een door de gebruiker geïnitieerde conversatie.

Bedrijfs geïnitieerd:
  • Een gesprek dat wordt geïnitieerd door een bedrijf dat een gebruiker een bericht stuurt buiten het 24-uurs klantendienstvenster. Berichten die een bedrijf geïnitieerde conversatie starten vereisen een WhatsApp template.

Alle gesprekken worden gemeten in "sessies" van 24 uur, die beginnen wanneer het eerste bericht van een bedrijf wordt afgeleverd. Het eerste bericht kan worden geïnitieerd door het bedrijf (door het bedrijf geïnitieerd) of een antwoord van het bedrijf binnen 24 uur na een gebruikersbericht (door de gebruiker geïnitieerd). Een gebruiker wordt gedefinieerd als de persoon of entiteit waarmee het bedrijf berichten verstuurt (klant, student, patiënt, gasten).

Niet te verwarren met het 24 uur Customer Care Window. Deze vensters staan los van elkaar.

De tarieven voor conversaties zijn gebaseerd op het telefoonnummer van de gebruiker (landcode). De tarieven voor door bedrijven geïnitieerde gesprekken en door gebruikers geïnitieerde gesprekken verschillen per markt (land of regio). Zie de tarieven van Meta voor de specifieke prijzen van zowel gebruikers- als bedrijfsgesprekken per land/regio.

FAQ
Worden door gebruikers/bedrijven gestarte gesprekken gespecificeerd per klant op de factuur?
Ja - we splitsen de gesprekken tussen gebruikers en bedrijven uit op de factuur.

Elke WABA krijgt 1000 gratis gesprekken. Als ik contact heb met een klant (binnen de gratis 1000), en we hebben een week later nog een gesprek. Betalen we dan voor beide, één of geen?
Dit zijn gewoon 1000 gratis gesprekken per maand (maakt niet uit of het naar een herhaald nummer is).

Hoe past WhatsApp de 1000 gratis gesprekken per maand toe?
Voor de eerste 1000 gratis gesprekken worden geen kosten voor WhatsApp-gesprekken in rekening gebracht.

Wat gebeurt er als iemand spam stuurt naar een bedrijf? Moeten we voor dat bericht betalen omdat het door de gebruiker is geïnitieerd?
Gebruikerskosten worden alleen in rekening gebracht als het bedrijf antwoordt (dus het bedrijf kan ervoor kiezen spam te negeren).

Wat gebeurt er als een bedrijf een bericht van een gebruiker ontvangt, maar niet antwoordt? Worden er dan kosten in rekening gebracht?
Er worden geen kosten in rekening gebracht als het bedrijf niet antwoordt.

Als een gebruiker een bericht stuurt en het bedrijf antwoordt meer dan 24 uur later, met een sjabloon. Moeten wij dan betalen voor het door de gebruiker geïnitieerde en het door het bedrijf geïnitieerde bericht of alleen voor het door het bedrijf geïnitieerde bericht?
De sessie van 24 uur begint wanneer het bedrijf antwoordt (en wordt dus in rekening gebracht als één door de gebruiker geïnitieerd bericht).

WhatsApp weet niet wanneer een gesprek eindigt. Wanneer wordt het 24-uursvenster opnieuw gestart?
Het venster staat vast op 24 uur (zodra het bedrijf een bericht verstuurt). Berichten (zelfs als onderdeel van hetzelfde logische gesprek) die na het venster van 24 uur worden verzonden, worden in rekening gebracht als een nieuw gesprek.

Hoe kunnen we weten wat de huidige kosten zijn als we dat halverwege de maand willen weten?
Geen huidige manier - facturen met een uitsplitsing van de kosten worden maandelijks gegenereerd.

Ik heb een auto-reply ingesteld. Zullen deze antwoorden ervoor zorgen dat mijn bedrijf op spamberichten reageert en dus een door de gebruiker geïnitieerde conversatie kost?
Ja, een automatisch antwoord telt als een daadwerkelijk antwoord en wordt dus in rekening gebracht als een door de gebruiker geïnitieerde conversatie.

bron: https://developers.facebook.com/docs/whatsapp/pricing/