1. Helpcentrum
  2. WhatsApp Business API

Effectief vanaf 1 Juni 2023: WhatsApp conversatie gebaseerde pricing.

Meta heeft een prijsmodel geïntroduceerd dat is gebaseerd op conversaties. Dit artikel legt uit hoe het werkt.

Deze tarieven gaan in vanaf 1 Juni 2023. Klik hier voor de huidige pricing.

Gratis Conversaties

Ieder WhatsApp Business Account (WABA) heeft recht op 1,000 gratis gebruiker-geïnitieerde conversaties.

Hoe het werkt

WhatsApp Business API-conversaties kunnen op twee manieren plaatsvinden:

• Gebruiker-geïnitieerd, een gesprek dat begint als reactie op een bericht van een gebruiker. Telkens wanneer een bedrijf binnen het 24-uur Customer Care Window op een gebruiker reageert, wordt dat bericht geassocieerd met een gebruikersgeïnitieerd gesprek.
  • Bedrijf-geïnitieerd, een gesprek dat begint wanneer een bedrijf een bericht naar een gebruiker stuurt buiten het 24-uurs venster voor klantenservice. Berichten die een bedrijfsgeïnitieerd gesprek starten, vereisen een berichtsjabloon.

Alle conversaties worden gemeten in 24-uurs "sessies" die starten zodra het eerste bericht van een bedrijf wordt afgeleverd. Het eerste bericht kan door het bedrijf worden geïnitieerd (bedrijf-geïnitieerd) of als reactie op een gebruikersbericht binnen 24 uur (gebruiker-geïnitieerd). Een gebruiker wordt gedefinieerd als de persoon of entiteit waarmee het bedrijf communiceert (klant, student, patiënt, gast).

Niet te verwarren met het 24-uur Customer Care Window. Deze vensters zijn afzonderlijk van elkaar.

Conversatie categorieën

• Utility-conversaties - Faciliteren een specifiek, overeengekomen verzoek of transactie of update van een klant over een lopende transactie, inclusief post-aankoopmeldingen en terugkerende factuuroverzichten.
  • Authenticatie-conversaties - Hiermee kunnen bedrijven gebruikers authenticeren met eenmalige wachtwoorden, mogelijk op meerdere momenten in het login-proces (bijvoorbeeld accountverificatie, accountherstel).
  • Marketing-conversaties - Omvatten promoties of aanbiedingen, informatieve updates of uitnodigingen voor klanten om te reageren / actie te ondernemen. Elke conversatie dat niet als utility of authenticatie kwalificeert, is een marketing-conversatie

De vierde categorie is service-conversaties. Alle gebruiker-geïnitieerde conversaties worden gecategoriseerd als service-conversaties, dit zijn alle conversaties waarbij het bedrijf reageert op een inkomend bericht.

💡 Zie ons artikel over de voorbeelden om na te gaan hoe conversaties worden gedefinieerd en wanneer er bepaalde kosten worden berekend.

De exacte kosten voor het type conversatie zijn gebaseerd op het telefoonnummer van de ontvanger (landcode). Tarieven voor door het bedrijf geïnitieerde gesprekken en gebruiker-geïnitieerde gesprekken variëren per markt (land of regio). Raadpleeg de tarieven van Meta voor de specifieke prijzen: https://developers.facebook.com/docs/whatsapp/updates-to-pricing

FAQ
Worden de type conversaties gespecificeerd per klant op de factuur?
Ja - we splitsen de conversaties uit op de factuur.

Elke WABA krijgt 1000 gratis door gebruiker geïnitieerde conversaties. Als ik contact heb met een klant (binnen de gratis 1000), en we hebben een week later nog een gesprek. Betalen we dan voor beide, één of geen?
Dit zijn gewoon 1000 gratis door gebruiker geïnitieerde conversaties per maand (maakt niet uit of het naar een herhaald nummer is). Buiten deze 1000 zou je in deze situatie voor twee conversaties betalen.

Hoe past WhatsApp de 1000 gratis gesprekken per maand toe?
Voor de eerste 1000 gratis door gebruiker geïnitieerde conversaties worden geen kosten in rekening gebracht.

Wat gebeurt er als iemand spam stuurt naar een bedrijf? Moeten we voor die conversatie betalen omdat het gebruiker geïnitieerd is?
Gebruikerskosten worden alleen in rekening gebracht als het bedrijf antwoordt (dus het bedrijf kan ervoor kiezen spam te negeren).

Wat gebeurt er als een bedrijf een bericht van een gebruiker ontvangt, maar niet antwoordt? Worden er dan kosten in rekening gebracht?
Er worden geen kosten in rekening gebracht als het bedrijf niet antwoordt.

Als een gebruiker een bericht stuurt en het bedrijf antwoordt meer dan 24 uur later, met een sjabloon. Moeten wij dan betalen voor het door de gebruiker geïnitieerde en het door het bedrijf geïnitieerde bericht of alleen voor het door het bedrijf geïnitieerde conversatie?
De sessie van 24 uur begint wanneer het bedrijf antwoordt (en wordt dus in rekening gebracht als één door de gebruiker geïnitieerd bericht).

WhatsApp weet niet wanneer een conversatie eindigt. Wanneer wordt het 24-uursvenster opnieuw gestart?
Het venster staat vast op 24 uur (zodra het bedrijf een bericht verstuurt). Berichten (zelfs als onderdeel van dezelfde logische conversatie) die na het venster van 24 uur worden verzonden, worden in rekening gebracht als een nieuwe conversatie.

Hoe kunnen we weten wat de huidige kosten zijn als we dat halverwege de maand willen weten?
Geen huidige manier - facturen met een uitsplitsing van de kosten worden maandelijks gegenereerd.

Ik heb een automatische reactie ingesteld. Zullen deze antwoorden ervoor zorgen dat mijn bedrijf op spamberichten reageert en dus een door de gebruiker geïnitieerde conversatie kost?
Ja, een automatisch antwoord telt als een daadwerkelijk antwoord en wordt dus in rekening gebracht als een door de gebruiker geïnitieerde conversatie.

bron: https://developers.facebook.com/docs/whatsapp/updates-to-pricing