1. Helpcentrum
  2. Veelgestelde vragen

Hoe koppel ik Saysimple en Plan-IT?

De koppeling tussen Saysimple en Plan-IT maakt het mogelijk om klanten via WhatsApp automatisch te informeren over de status van hun auto in de werkplaats. In dit artikel leggen we uit hoe je de koppeling kunt configureren.

Inhoudsopgave

1. Gebruik Plan-IT Online om de benodigde API-inloggegevens op te halen
  2. Vul de gegenereerde API-inloggegevens in in het Saysimple Platform
  3. Maak de Automatische WhatsApp werkplaats status updates aan
  4. Stel Saysimple in in Plan-IT Werkplaats

Om de koppeling tussen Saysimple en Plan-IT te configureren heb je toegang nodig tot de onderstaande drie systemen:

• Plan-IT Online
  • Saysimple Platform
  • Plan-IT Werkplaats

Hieronder leggen we stap voor stap uit welke stappen je in welk systeem moet nemen om Saysimple en Plan-IT volledig aan elkaar te koppelen.

1. Gebruik Plan-IT Online om de benodigde API-inloggegevens op te halen

In Plan-IT Online maak je de benodigde API-inloggegevens aan voor Saysimple. Dit is nodig om te zorgen dat data vanuit Plan-IT beschikbaar komt in het Saysimple Platform. Hoe dit werkt lees je in het stappenplan hieronder:

💡 Tip: Bekijk de FAQ van Plan-IT

Voor extra toelichting kun je de FAQ van Plan-IT over dit onderwerp raadplegen.

Stap 1 Open Plan-IT Online en log in.
Stap 2 Navigeer in het linkermenu naar 'API-inloggegevens'.
Stap 3 Kies 'Website API'
Stap 4 Open de dropdown in de eerste kolom onder 'Partners'. Selecteer uit deze lijst 'SaySimple'.
Stap 5 Voeg optioneel een omschrijving toe in de tweede kolom. Klik op 'Opslaan'
Stap 6 In kolom drie en vier worden nu een gebruikersnaam en wachtwoord gegenereerd. Deze heb je later nodig in Saysimple. Kopieer de gebruikersnaam en het wachtwoord naar je Notities of een andere tekstverwerker door ze te selecteren en te kopiëren.
Stap 7 Klik op 'Opslaan'.
Stap 8 Herhaal dezelfde stappen voor 'CRM-API'. Deze inloggegevens heb je ook nodig, dus je kunt ze kopiëren naar je notities.

2. Vul de gegenereerde API-inloggegevens in in het Saysimple Platform

De genereerde API-inloggegevens uit Plan-IT Online vul je in, in het Saysimple Platform. Hierna kun je op basis van Plan-IT data automatische WhatsApp-berichten omtrent statusupdates versturen.

Stap 1 Open het Saysimple Platform en log in.
Stap 2 Navigeer in het linkermenu naar 'Apps Marktplaats'.
Stap 3 Zoek naar 'Plan-IT' en open de instellingen door te klikken op het blauwe tandwielicoon.
Stap 4 Als je de Plan-IT app nog niet hebt geïnstalleerd, installeer deze dan eerst. Ga anders door naar Stap 5.
Stap 5 Zet de schakelaar bovenaan de pagina op 'Actief'. De schakelaar wordt nu blauw.
Stap 6 Onder het kopje 'API Login gegevens', selecteer 'Live' in de dropdown naast 'Omgeving'.
Stap 7 Vul onder datzelfde kopje de API-inloggegevens in die zijn gegenereerd in Plan-IT Online voor de Website- en CRM-API.
Stap 8 Scroll naar beneden om de instellingen op te slaan. Gebruik de blauwe knop onderaan de pagina 'Opslaan'.

3. Maak de Automatische WhatsApp werkplaats status updates aan

⚠️ Let op: Maak eerst WhatsApp Templates aan

Om de automatische WhatsApp werkplaats status updates te gebruiken, heb je WhatsApp Business Templates nodig. Templates kun je aanmaken in de Template Manager van het Saysimple platform. Hoe de Template Manager werkt lees je in ons Knowledge Base artikel. Dit is echt een vereiste om de automatische WhatsApp berichten te gebruiken. Raadpleeg het artikel dus goed.

Als je in Plan-IT de status van een werkorder verandert, kan je dankzij van de koppeling met Saysimple automatisch een WhatsApp-bericht over de geüpdatete status van de auto sturen. Je kunt de volgende statussen configureren:

• Status 1: Auto ontvangen
  • Status 2: Werk gestart
  • Status 3: Monteur klaar
  • Status 4: Werk onderbroken
  • Status 5: Klaar voor laatste inspectie
  • Status 6: Auto gereed
  • Status 7 Auto opgehaald

💡 Tip: Gebruik onze Template Bibliotheek

De Plan-IT app ondersteunt geen Templates met variabelen of Multimedia Templates. Om het gebruik van Templates zo eenvoudig mogelijk te maken, hebben we een Template Bibliotheek opgesteld.

Deze templates kun je eenvoudig indienen via de Template Manager in het Saysimple Platform waarna ze gekeurd zullen worden door Meta. De Template Bibliotheek kun je via deze link benaderen. Gebruik het tabblad 'Plan-IT App Templates 🗓️ 🔧'.

Om een WhatsApp-bericht per status in te stellen doorloop je de volgende stappen:

Stap 1 Open het Saysimple Platform en log in.
Stap 2 Navigeer in het linkermenu naar 'Apps Marktplaats'.
Stap 3 Zoek naar 'Plan-IT' en open de instellingen door te klikken op het blauwe tandwielicoon.
Stap 4 Scroll naar beneden en zoek het kopje 'Automatische Berichten'.
Stap 5 Optioneel: Stel in tot hoeveel dagen terug een wijziging in een werkorder in Plan-IT Werkplaats kan leiden tot een automatische WhatsApp-statusupdate. Kijk tot maximaal 3 dagen terug.
Stap 6

Optioneel: Stel een afspraakherinnering in om klanten te herinneren aan hun afspraak voor de volgende dag:

1. Klap het tabblad 'Afspraakherinnering' open.
  2. Activeer 'Afspraakherinnering' door de schuifknop te gebruiken. Bij activering wordt de schuifknop blauw.
  3. Kies het template dat je wilt gebruiken voor de afspraakherinnering. De groene balk toont een preview van het bericht dat wordt verzonden.
  4. Kies een standaard verzendtijd. Alle afspraakherinneringen voor de volgende dag worden op dat tijdstip verzonden.
  5. Voeg een interne opmerking toe (optioneel). De interne opmerking is terug te vinden in een chat met de klant.
Stap 7

Stel per status een WhatsApp-template in. Je kunt zelf kiezen welke werkorderstatussen je activeert. Neem de volgende stappen:

1. Klap het tabblad van de status die je wilt instellen open, bijvoorbeeld 'Status 1: Auto ontvangen'.
  2. Activeer de status met de schuifknop. Bij activering wordt de schuifknop blauw.
  3. Kies het template dat je wilt gebruiken. De groene balk toont een preview van het bericht.
  4. Voeg een interne opmerking toe (optioneel). De interne opmerking is terug te vinden in een chat met de klant.
  5. Voer dezelfde stappen uit voor de statussen die je wilt activeren. Klik daarna op 'Opslaan'.

4. Stel Saysimple in in Plan-IT Werkplaats

Het is mogelijk om in Plan-IT Werkplaats vanuit de Werkorder een WhatsApp-conversatie te starten met de klant. Hiervoor moet het mobiele telefoonnummer van de klant bekend zijn in Plan-IT, en moet de klant WhatsApp geïnstalleerd hebben om berichten te ontvangen.

Stap 1 Open Plan-IT Werkplaats en log in.
Stap 2 Navigeer naar 'Systeem' in de blauwe menubalk bovenaan het scherm.
Stap 3 Kies 'Systeeminstellingen'.
Stap 4 Open het tabblad 'Koppelingen' en selecteer Saysimple uit de lijst met beschikbare Plan-IT-koppelingen aan de rechterkant van de lijst.
Stap 5 Vink het selectievakje 'Saysimple conversatie starten aanzetten' aan.
Stap 6 Vul de URL van je Saysimple-omgeving in, bijvoorbeeld 'https://bedrijfsnaam.saysimple.io'.
Stap 7

Vul het 'Channel' in door de volgende stappen te volgen:

1. Open het Saysimple-platform.
  2. Navigeer naar 'Instellingen' in de linker zijbalk.
  3. Kies 'Kanalen beheren' in het blokje 'Kanalen'.
  4. Selecteer het WhatsApp-kanaal dat je wilt gebruiken om te chatten vanuit de Plan-IT Werkplaats-software door op het potloodicoon aan de rechterkant te klikken.
  5. Het scherm met kanaalinstellingen opent zich. Kijk naar de browserbalk. De cijfers achter 'channels/' vormen de Channel ID. Bijvoorbeeld, als de URL er zo uitziet: https://voorbeeld.saysimple.io/settings/channels/1234, dan is de Channel ID 1234.
Stap 8 Sla de instellingen op.

Configuratie voltooid! 🏁🎉

De configuratie van de Plan-IT app in Saysimple is nu voltooid. Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag, of heb je hulp nodig bij de configuratie? Gebruik dan het contactformulier om contact op te nemen met ons support team.